Grønn te

Grønn te

Grønn te kan i dag fås i mange forskjellige smaksvarianter. Vi tilbyr grønn te fra hele verden og vi har grønn te, aromatisert grønn te og egne blandinger fra østerlandsk tehus. Under finner du vårt utvalg av grønne teer.

preload spinner

HVA ER GRØNN TE?

Grønn te lages ved hjelp av teplanten, Camellia Sinensis. Akkurat som hvit, gul, oolong og sort te gjør.

Selv om opprinnelsen er fra samme plante, er det stor forskjell på smak og egenskaper hos de forskjellige typer te. Denne forskjellen oppstår ved forskjellig behandling av de grønne tebladene etter plukking.  Blant annet med mengden av oksidering (tebladenes reaksjon på oksygen).

Grønn te er kjennetegnet ved at oksideringen er stoppet og/eller forhindret.

Det sies ofte at grønn te er mildere i smaken enn sort te, men dette er ikke nødvendigvis alltid tilfelle. Grønn te kan være mild og lett i smaken, men den kan også være kraftig og fyldig - alt etter hvordan den behandles.

En ting de grønne teene har til felles, er det høye innhold af antioksidanter og det lave innholdet av tanniner. Fordi grønn te inneholder relativt lite tannin, vil man ofte slippe følelsen av tørrhet i munnen, som for eksempel sort te kan gi.

Grønn te blir hovedsakelig drukket i Asia, men er de senere årene blitt mer populær i den vestlige verden, blant andet pga. helsetrender og påståtte sunnhetsfremmende egenskaper. Spesielt det høye innholdet av antioksidanter og vitaminer er med på å øke etterspørselen i vesten.  

Mange land produserer i dag grønn te. Kina og Japan er fortsatt de tradisjonelle og mest ettertraktede produsentene. 

De kinesiske grønne teer er generelt mer lysegule og gyldne i fargen, og bladene ser litt mer visne og tørre ut. Derimot har de japanske grønne teer en grønnere eller mer mørkegrønn farge og mer friske og myke teblader.

Denne forskjellen skyldes bl.a. de forskjellige fiksing-tradisjonene under produksjonen, hvor oksideringen stoppes.

POPULÆR I ÅRTUSENER

Grønn te stammer fra Kina, hvor den har vært brukt i tradisjonell kinesisk kultur i årtusener. Senere bredte anvendelsen av grønn te seg til andre deler av Asia og siden også til Vesten. Der er grønn te blitt en viktig komponent på bordet ved teselskap.

Siden oldtiden, har grønn te vært kjent for å ha gode egenskaper. Mange forteller om positive virkninger med grønn te, men der er også fortalt om bivirkninger oppstått for eksempel allergi eller inntak i store mengder.

Det er  allminnelig å drikke grønn te - men visste du at grønn te også brukes til andre formål og i forskjellige utgaver? I tillegg til et fast inventar på bordet ved mange teselskap, brukes grønn te også som medisinsk drikk, som kosttilskudd og så er den også populær i kosmetikk. Teens anvendelsesområder kan sies å være mange.

PRODUKSJON AV GRØNN TE

Produksjonen av den grønne teen starter som sagt med teplanten, Camellia Sinensis.

Som nevnt, kjennetegnes grønn te ved at oksideringen av de friske bladene er forhindret/stoppet i motsetning til sort te der en veldig høy oksidering utgjør en viktig komponent.

For å stoppe oksideringen av tebladene, gjennomgår de en prosess kalt “kill-green”

“Kill-green” er en varmebehandlingsprosess hvor de friske bladene enten blir ristet eller dampet. For å deaktivere enzymene, som reagerer med luften, skal tebladene varmes opp til en minimumstemperatur på ca. 65 °C.  

Denne varmebehandlingen er med på å skille grønn te fra hvit te. Hvit te legges nemlig til tørking etter plukking.

“Kill-green”-metoden ved produksjon av grønn te kan variere. I Kina foregår “kill-green” tradisjonelt med å riste teen. I gamle dager foregikk det manuelt med en wok-panne. En teknikk som fortsatt anvendes av dyktige håndverkere i dag, som produserer te av høy kvalitet.

I dag er ristingen mange steder blitt mekanisert, men selve kjerneprosessen er den samme. 

I Japan foregår “kill-green” som regel ved å dampe teen. dette foregikk også manuelt i gamle dager. I dag er det bare noen få eksklusive teprodusenter som damper og produserer teen i hånden.

SLIK BRYGGER DU DEN PERFEKTE GRØNNE TEEN

Vi anbefaler at du brygger teen ut fra instruksjonene på emballasjen. Men generelt gjelder følgende ved brygging av grønn te:

Mengde: 1 g. te per 100 ml. vann

Temperatur: 75° - 80°

Trekketid: 2 - 3 min.

MATCHA: PULVERISERT GRØNN TE

Kanskje har du støtt på ordet Matcha flere ganger de senere årene og lurt på hva det egentlig er. Matcha er en pulverisert grønn te fra Japan.

Produksjonen starter allerede før bladene blir høstet. Det legges nemlig skygge over plantene i form av siv eller kunststoffmatter tre til fire uker før innhøstingen.

Etter plukking av teen, blir stilk og venene i bladene fjernet. Etterpå blir bladene knust til et fint pulver.

Drikken av samme navn drikkes ved å oppløse pulveret i vann og piske det sammen. I motsetning til den klassiske metoden, hvor vann og teblader blir separeret etter brygging. 

Dette betyr at inntaket av stoffer som for eksempel koffein og antioksidanter er betydelig høyere ved inntak av matcha enn ved inntak av annen te.

Matcha blir inndelt i tre forskjellige 'grader', etter den tiltenkte bruken.

  • Seremoni grade: Den høyeste kvaliteten, som er tenkt brukt under den japanske te-seremoni, hvor teen blir drukket.  
  • Premium grade: Den mellomste kvaliteten, som er tenkt brukt til daglig og i blanding med andre drikker.
  • Cooking grade: Matcha produsert for å brukes i matlaging. Dette betyr ikke at teen er av lav kvalitet, men bare at den tenkte bruken er annerledes.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilde: Østerlandsk thehus