Hvit te - aromatisert

Hvit aromatisert te

Aromaer kan være naturlige oljer, kunstige oljer, tørkede urter, frukter eller annen plantebasert materiale. Der kan tilsettes aroma til alle typer teer. Den moderne måte å tilsette disse aromaene på, er ved å blande dem i den ferdigproduserte teen. Teen suger aromaer best til seg i dette stadiet.

preload spinner

HVA ER HVIT TE?

Hvit te blir som den eneste av de forskjellige typer te, ikke varmebehandlet, men blir lagt til tørking etter plukkingen.

Navnet hvit te stammer ikke fra den ferdigproduserte teens utseende eller bryggets farge, men henviser i stedet til de fine små hvite dun, som finnes på toppskuddene på de kultivarer av teplanten, som tradisjonelt er blitt brukt til å produsere hvit te.

Plukking av hvit te foregår tradisjonelt på våren, da dette er sesongen for de beste kvaliteter. Mere kommersielle tebønder produserer også hvit te ut over sommeren, sensommeren og inn i høsten.

Det plukkes forskjellige blader til den typen hvit te produsenten ønsker. For eksempel består Silver Needle bare av toppskudd, mens Bai Mu Dan består av første, andre og noen ganger tredje blad, og noen toppskudd.

Tørkingen foregår enten via den tradisjonelle soltørking, eller på en mer moderne måte, hvor teen tørkes ved å blåse luft gjennom bladene. Dette gjøres med en temperatur, som langsomt stiger fra ca. 20 °C til 50 °C over en 38 – 48 timers periode.

Til sist blir teen bakt i ca. 20 timer ved en temperatur på omkring 30° til 50°, for å sikre at bladene er helt tørre.

Kunsten ved å lage hvit te ligger i å tørke de friske bladene helt igjennom, samtidig med å holde den naturlige oksideringen så lav som overhodet mulig. Da enzymene som er skyld i oksideringen ikke blir deaktivert, krever behandlingen nøyaktighet, da hvert eneste brudd i plantefibrene vil akselere oksideringsprosessen.

Forståelig nok kan det virke som om hvit te er den lettest te å produsere. Men når produksjonen av hvit te bare inneholder et enkelt steg, er det også veldig viktig at dette steget utføres perfekt. Eventuelle feil kan nemlig ikke reddes eller skjules etter tørkingen.

HVORFOR TILSETTE AROMA I TE?

Når der tilsettes en ny smakskomponent i te, kalles dette for en aroma. Altså er det i aromatisert te tilsatt ekstra smak, som ikke er skapt av teens naturlige oksidering. 

Aromaer kan være naturlige oljer, kunstige oljer, tørkede urter, frukter eller annen plantebasert materiale. Der kan tilsettes aroma til alle typer teer. Den moderne måte å tilsette disse aromaene på, er ved å blande dem i den ferdigproduserte teen. Teen suger aromaer best til seg i dette stadiet.

Aromaer overdøver i de fleste tilfeller den naturlige smaken av te. 

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilde: Østerlandsk thehus