Sort te - aromatisert

Sort aromatisert te

Aromaer er naturlige oljer, kunstige oljer, tørkede urter, frukter eller annen plantebasert materiale. Det kan tilføyes aroma til alle typer teer. Den moderne måten å tilføye disse aromaene på, er med å blande dem i den ferdigproduserte teen. Teen suger nemlig best aromaen til seg i dette stadiet av prosessen. Nedenfor finner du vårt utvalg av sorte teer med tilsatt aroma.

preload spinner

Mer om sort aromatisert te.

HVA ER SORT TE?

Forskjellen på grønn, hvit, gul, oolong og sort te, finnes i behandlingen av tebladene etter plukking. All te kommer nemlig fra teplanten med det videnskapelige navnet Camellia Sinensis. Det er mengden av oksidering, en prosess hvor tebladene reagerer med oksygen, som er et viktig element i å bestemme tetypen.

Sort te kjennetegnes ved å være oksidert helt, nærmere bestemt mellom 90 og 99,99 %. Denne oksideringen er med på å utvikle smaken i sort te.

Tebladene i sort te får en mørkebrun farge når de er ferdigoksidert. Dette har gitt teen navnet ”sort te” i vesten. Den har en sterk, gjerne jordnær smak. De fleste foretrekker å drikke sort te med melk, men høykvalitetste slik som Assam, Keemun og Darjeeling er også nydelige alene. I Kina blir teen kaldt for rød te, etter den rødlige og kobberaktige fargen, som den bryggede teen har.  

Sort te er ikke fermentert.

Hong Chá er det mandarin-kinesiske ord for det vi kaller for sort te. Direkte oversatt betyr ordet rød te, og kan i tillegg til sort te, også referere til Rooibos og Honeybush.

HVORFOR TILSETTE AROMA I TE?

Når der tilsettes en ny smakskomponent i te, kalles dette for en aroma. Altså er det i aromatisert te tilsatt ekstra smak, som ikke er skapt av teens naturlige oksidering. 

Aromaer kan være naturlige oljer, kunstige oljer, tørkede urter, frukter eller annen plantebasert materiale. Der kan tilsettes aroma til alle typer teer. Den moderne måte å tilsette disse aromaene på, er ved å blande dem i den ferdigproduserte teen. Teen suger aromaer best til seg i dette stadiet.

Aromaer overdøver i de fleste tilfeller den naturlige smaken av te. 

Den klassiske Earl Grey Te er et eksempel på en populær aromatisert sort te, fordi den er tilsatt olje og/eller tørket skall fra bergamottfrukten.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilder:
https://www.osterlandskthehus.dk/ 
https://www.norges-tehus.no/