Grønn te - aromatisert

Grønn te kan i dag fås i mange forskjellige smaksvarianter. Vi tilbyr grønn te fra hele verden og vi har grønn te, aromatisert grønn te og egne blandinger fra østerlandsk tehus. Når det tilsettes en ny smakskomponent i teen, kalles dette for en aroma. Det er tilsatt ekstra smak i en aromatisert te i tillegg til det som er skapt i teens naturlige oksidering. Under finner du vårt utvalg av grønne teer.

preload spinner

Kopi av

HVA ER GRØNN TE?

Grønn te lages ved hjelp av teplanten, Camellia Sinensis. Akkurat som hvit, gul, oolong og sort te gjør.

Selv om opprinnelsen er fra samme plante, er det stor forskjell på smak og egenskaper hos de forskjellige typer te. Denne forskjellen oppstår ved forskjellig behandling av de grønne tebladene etter plukking.  Blant annet med mengden av oksidering (tebladenes reaksjon på oksygen).

Grønn te er kjennetegnet ved at oksideringen er stoppet og/eller forhindret.

Det sies ofte at grønn te er mildere i smaken enn sort te, men dette er ikke nødvendigvis alltid tilfelle. Grønn te kan være mild og lett i smaken, men den kan også være kraftig og fyldig - alt etter hvordan den behandles.

En ting de grønne teene har til felles, er det høye innhold af antioksidanter og det lave innholdet av tanniner. Fordi grønn te inneholder relativt lite tannin, vil man ofte slippe følelsen av tørrhet i munnen, som for eksempel sort te kan gi.

Grønn te blir hovedsakelig drukket i Asia, men er de senere årene blitt mer populær i den vestlige verden, blant andet pga. helsetrender og påståtte sunnhetsfremmende egenskaper. Spesielt det høye innholdet av antioksidanter og vitaminer er med på å øke etterspørselen i vesten.  

Mange land produserer i dag grønn te. Kina og Japan er fortsatt de tradisjonelle og mest ettertraktede produsentene. 

De kinesiske grønne teer er generelt mer lysegule og gylne i fargen, og bladene ser litt mer visne og tørre ut. Derimot har de japanske grønne teer en grønnere eller mer mørkegrønn farge og mer friske og myke teblader.

Denne forskjellen skyldes bl.a. de forskjellige “kill-green”-tradisjonene under produksjonen, hvor oksideringen stoppes.

HVORFOR TILSETTE AROMA I TE?

Når der tilsettes en ny smakskomponent i te, kalles dette for en aroma. Altså er det i aromatisert te tilsatt ekstra smak, som ikke er skapt av teens naturlige oksidering. 

Aromaer kan være naturlige oljer, kunstige oljer, tørkede urter, frukter eller annen plantebasert materiale. Der kan tilsettes aroma til alle typer teer. Den moderne måte å tilsette disse aromaene på, er ved å blande dem i den ferdigproduserte teen. Teen suger aromaer best til seg i dette stadiet.

Aromaer overdøver i de fleste tilfeller den naturlige smaken av te. 

Ginger Lemon Organic er en av våre populære aromatiserte grønne teer. Hvis du er ny i grønn te verden, så vil en te som Ginger Lemon Organic med sin friske og fyldige aroma være en god te å prøve.

PRODUKSJON AV GRØNN TE

Produksjonen av den grønne teen starter som sagt med teplanten, Camellia Sinensis.

Som nevnt, kjennetegnes grønn te ved at oksideringen av de friske bladene er forhindret/stoppet i motsetning til sort te der en veldig høy oksidering utgjør en viktig komponent.

For å stoppe oksideringen av tebladene, gjennomgår de en prosess kalt “kill-green”

“Kill-green” er en varmebehandlingsprosess hvor de friske bladene enten blir ristet eller dampet. For å deaktivere enzymene, som reagerer med luften, skal tebladene varmes opp til en minimumstemperatur på ca. 65 °C.  

Denne varmebehandlingen er med på å skille grønn te fra hvit te. Hvit te legges nemlig til tørking etter plukking.

“Kill-green”-metoden ved produksjon av grønn te kan variere. I Kina foregår “kill-green” tradisjonelt med å riste teen. I gamle dager foregikk det manuelt med en wok-panne. En teknikk som fortsatt anvendes av dyktige håndverkere i dag, som produserer te av høy kvalitet.

I dag er ristingen mange steder blitt mekanisert, men selve kjerneprosessen er den samme. 

I Japan foregår “kill-green” som regel ved å dampe teen. dette foregikk også manuelt i gamle dager. I dag er det bare noen få eksklusive teprodusenter som damper og produserer teen i hånden.

SLIK BRYGGER DU DEN PERFEKTE GRØNNE TEEN

Vi anbefaler at du brygger teen ut fra instruksjonene på emballasjen. Men generelt gjelder følgende ved brygging av grønn te:

Mengde: 1 g. te per 100 ml. vann

Temperatur: 75° - 80°

Trekketid: 2 - 3 min.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilde: Østerlandsk thehus