Chai

Chai te

Navnet ’chai’ er ganske enkelt det indiske ord for ’te’, som er avledet av det kinesiske ordet for te, nemlig ’cha’. Oftest består en klassisk chai av sort te blandet med for eksempel kanel, kardemomme, ingefær, pepperkorn og nellik. Altså benyttes generelt de mer sterke krydderne. Tradisjonelt nytes teblandingen med melk, og honning eller sukker. Under finner du vårt utvalg av chai.

preload spinner

HVA ER CHAI?

Navnet ’chai’ er ganske enkelt det indiske ordet for ’te’, som er avledet av det kinesiske ordet for te, nemlig ’cha’. Ofte kalles drikken for ’masala chai’, som oversatt betyr ’krydret te’.

Variantene av chai er endeløse, da både kontinenter og kulturer igjennom tidene har satt sitt preg på den indiske drikken.

Oftest består en klassisk chai av sort te blandet med for eksempel kanel, kardemomme, ingefær, pepperkorn og nellik. Altså benyttes generelt de mer sterke krydderne.

Tradisjonelt nytes teblandingen med melk og honning eller sukker.

HISTORIEN OM CHAI

Chai er en drikk med en rik historie bak seg. Gamle historier er bygget på legender, hvilket også er tilfelle her.

Legenden om chai forteller at drikkens historie går over 5.000 år tilbake i tiden, da en konge fra det i dag indiske territoriet, beordret sine folk til å skape en krydret drikk til medisinsk bruk. Drikken ble raskt populær på sin tur igjennom India. Folket ble mer kreative med deres hjemmelagede chai, så mange nye kryddere og smake er blitt tilsatt i løpet av årene.

Utrolig nok var det først da britene koloniserte India i midten av 1800’tallet at selve teplanten blev tilsatt til den indiske chaien.

Det britiske Østindiske kompani nøt i denne periode også godt av inntektene fra salget av den indiske sorte teen fra Assam.

I dag er India vokst til en av de største produsentene av te i verden. Inderne er samtidig med dette også en av de mest te-elskede nasjonaliteter på jorden.

Chai selges i stor stil på gatehjørnene i de indiske byene. Besøker du et indisk hjem, så er det nesten sikkert at du vil bli budt på en kopp chai.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilde: Østerlandsk thehus