Te
Kos i koppen importerer te fra Østerlandsk 1889 Copenhagen. Vi har mange spennende tevarianter og flotte tebokser. Under kan dere lese fra Østerlandsk egen nettside.
Østerlandsk Thehus - Et univers av te i 135 år
Østerlandsk Thehus ble grunnlagt tilbake i 1889. Den dag i dag har vi landets største utvalg av kvalitetste fra hele verden, med over 200 ulike varianter på lager.
Vårt utvalg spenner over de fineste kvalitetene av ren svart, grønn og hvit te, samt de mer moderne smaksatte teene, rooibosteene, urte- og fruktteene, Chai og våre egne blandinger.
Te kan kategoriseres på et utall måter, men den vanligste er etter typer som grønn te, svart te og hvit te.
Vi fører selvfølgelig også økologisk te. Flere av våre økologiske varianter er i dag noen av de mest populære hos våre kunder.
Koffein i te
Koffein produseres naturlig i bladene til teplanten Camellia sinensis . Dette betyr at all ekte te inneholder koffein. Te som urte- og fruktte inneholder ikke koffein, da disse teene ikke stammer fra teplanten.
Det er mange guider som prøver å enkelt fortelle hvor mye koffein en kopp inneholder. I virkeligheten er det dessverre mer komplisert enn som så. For eksempel endrer ikke oksidasjon mengden.
Det er variabler som terroir, plantesort, hvilke blader som brukes og tebryggeprosessen som bestemmer koffeininnholdet i teen.
Er det garvesyre i te?
Det som kalles garvesyre når man snakker om te er en gruppe forskjellige stoffer, først og fremst flavonoider, også kjent som tanniner. Tanniner er ansvarlige for å gi te, rødvin og kaffe den tørre munnfølelsen.
Bitterhet er et resultat av enkelte flavonoider, kalt antioksidanter, samt stoffer som f.eks koffein og teobrimin.
Oppbevaring og holdbarhet
Holdbarheten kan variere avhengig av hvilken type te det er snakk om. Med riktig oppbevaring kan levetiden til en te forlenges betraktelig.
Oppbevar teen din tørt og vekk fra fuktighet, samt unna sterke aromaer, som kaffe og krydder. Siden teblader er organisk materiale, kan fuktighet i verste fall gi råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig.
Pekoe-karaktersystemet
På mange teer fra land som India og Sri Lanka, på noen av de svarte teene, og noen grønne teer, vil du se en serie bokstaver som til å begynne med kan se tilfeldige ut. Dette er koder for hvilken plukke teen kommer fra og om den er knust eller ikke.
Det må imidlertid også raskt gjøres klart at dette egentlig har lite å gjøre med smaken av teen og, enda viktigere, at det er plantasjene og tefabrikkene selv som angir gradene.
Det er en måte å forklare nøyaktig hva teen består av, hvilke blader som er plukket og hvordan de har blitt behandlet. Pekoe-systemet brukes hovedsakelig i tidligere koloniland og av produsenter eid av vestlige selskaper. I Kina og Japan brukes pekoe-systemet generelt ikke, men unntak finnes.
Den fineste og fullt forstøvede teen brukes oftest i masseproduserte teblader av lavere kvalitet.
Skyll i te
Den korte beskrivelsen av hva Flush betyr i te er en periode hvor planten produserer nye blader. I teverdenen brukes ordet for å beskrive innhøstingen en te stammer fra. Det kan f.eks. være om en te høstes om våren eller høsten. Oftest er te delt inn i tre forskjellige skyllinger: First, Second og Third Flush.
- First Flush betyr at teen stammer fra den første perioden av året når planten produserer nye blader. Det vil si at teen er høstet om våren.
- Second Flush betyr at teen har blitt høstet på slutten av våren, til midten av sommeren. Dette er også typisk den gode høsten, og er den som selges gjennom hele året.
- Third Flush betyr at teen er høstet senere på året, nemlig rundt slutten av sommeren og høsten. Det er også kjent som Autumn Flush.
Det finnes også et begrep kalt First Pluck, som betyr at teen stammer fra den aller første plukkingen av en gruppe teplanter, mens First Flush dekker flere plukkinger i løpet av en periode.
Kilde: https://www.osterlandskthehus.dk/te