Sort te

Sort te

Hong Chá er det mandarin-kinesiske ord for det vi kaller for sort te. Sort te er kjennetegnet ved å være oksideret helt, nærmere bestemt mellem 90 og 99,99 %. Etter oksidering blir teen tørket ved steking og det er oksideringen som gjør tebladene mørke. På grunn av at det ofte er et relativt lavt innhold av antioksidanter i sort te sammenlignet med grønn eller hvit te, har den sorte teen ofte en litt søtere og ikke så bitter smak. Hvis du er ute etter en naturlig krydret smak, vil vi anbefale deg våre sorte teer. Nedenfor finner du vårt utvalg av sorte teer.

preload spinner

HVA ER SORT TE?

Forskjellen på grønn, hvit, gul, oolong og sort te, finnes i behandlingen av tebladene etter plukking. All te kommer nemlig fra teplanten med det videnskapelige navnet Camellia Sinensis. Det er mengden av oksidering, en prosess hvor tebladene reagerer med oksygen, som er et viktig element i å bestemme tetypen.

Sort te kjennetegnes ved å være oksidert helt, nærmere bestemt mellom 90 og 99,99 %. Denne oksideringen er med på å utvikle smaken i sort te.

Tebladene i sort te får en mørkebrun farge når de er ferdigoksidert. Dette har gitt teen navnet ”sort te” i vesten. Den har en sterk, gjerne jordnær smak. De fleste foretrekker å drikke sort te med melk, men høykvalitetste som Assam, Keemun og Darjeeling er også nydelige alene. I Kina blir teen kaldt for rød te, etter den rødlige og kobberaktige fargen, som den bryggede teen har.  

Sort te er ikke fermentert.

Hong Chá er det mandarin-kinesiske ord for det vi kaller for sort te. Direkte oversatt betyr ordet rød te, og kan i tillegg til sort te, også referere til Rooibos og Honeybush.

DEN SKJØNNE SMAK

På grunn av at det ofte er et relativt lavt innhold av antioksidanter i sort te, sammenlignet med grønn eller hvit te, har den sorte teen ofte en litt søtere og ikke så bitter smak. Mange opplever smaken av sort te som fruktig eller nøtteaktig.

Hvis du er ute etter en naturlig krydret smak, vil det være den sorte teen, du skal lete etter.

Sort te har tendens til å inneholde en større mengde av tanniner. Det er derfor ofte blandt sorte teer, at en finner de mer ”tørre” teene. De egner seg særlig godt til p bli kombinert med melk eller fløte.

Keemun te er kjent for sin mildhet og har et lavere innhold av tanniner. Ønsker man en sort te med så lavt tannininnhold som mulig, er Keemun teen en god mulighet.

KLASSIKERNE INNENFOR SORT TE

Én av de mest velkjente sorte teer er English Breakfast, som er en såkalt blend/ blanding av to kraftige og rene sorte teer. Den kan godt gi en følelse av tørrhet i munnen på grunn av innholdet av tannin. Derfor egner den seg godt til å bli kombinert med melk, fløte eller lignende.

I tillegg til English Breakfast, er Earl Grey også veldig populær. Det er en aromatisert sort te, da den er tilsatt olje og/eller tørkede skall fra bergamottfrukten.

SORT TE OG KOFFEIN

Akkurat som alle andre typer te som stammer fra teplanten, inneholder sort te koffein. Teplanten produserer nemlig koffein som en naturlig plantevernmiddel for å beskytte bladene sine mot angrep fra insekter.

Det er ikke nødvendigvis korrekt at sort te inneholder mer koffein enn f.eks. grønn eller hvit te. Koffeininnholdet er avhengig av den spesifikke te, og ikke hvilken type te vi har med å gjøre.

At sort te kan inneholde mer koffein skyldes eksempelvis brygge- eller produksjonsmetoden.

Vi brygger typene av te forskjellig. Sort te brygger vi per tradisjon med varmere vann og lengre trekketid enn grønne og hvite teer. Koffeinen blir trukket  ut hurtigere fra tebladene jo varmere vannet er. Lengre trekketid gir også koffeinen mer tid til å bli trukket ut av tebladene.

En annen grunn til et høyere koffeininnhold i sort te, kan være at mange populære sorte teer i vesten er produsert slik at tebladene enten blir knust, knekket eller skåret i mindre biter.

Den ekstra overflaten dette skaper tillater også stoffer som koffein å bli trukket ut hurtigere.

HVIS DU ØNSKER MINDRE KOFFEIN I DIN TE, SÅ ER HER ET PAR GODE RÅD

1. Velg en te der bladene ikke er blitt skåret i mindre biter.

2. Brygg teen ved en lavere temperatur enn de normale 90 - 100° - for eksempel ved 70 - 80°.

3. La teen trekke kortere.

Alternativt finnes det også koffeinfri te på markedet. Det er teer der størstedelen av tebladenes originale koffeininnhold er blitt fjernet.

For at en te kan kalles koffeinfri, må det maksimalt være 2.5% av det originale koffeininnholdet tilbake.

SÅNN BRYGGER DU DEN PERFEKTE SORTE TE

Vi anbefaler at du brygger teen dinut fra instruksene på emballasjen.

Generelt gjelder følgende bryggeforhold ved brygging av sorte teer:

Mengde: 1 gr. te per 100 ml. vann

Temperatur: 95° - 100°

Trekketid: 2 - 4 min.

Ved et høyt innhold av tannin, kan en forlenget trekketid utskille unødvendige bitterstoffer fra teen. Vi må bare gjøre oppmerksom på at trekketiden bør bestemmes ut fra den enkelte te. 

Det er derfor viktig å understreke at ovenstående retningslinjer kun er tommelfingerregler. 

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilde:
https://www.osterlandskthehus.dk/