Rooibos og Honeybush

Rooibos & Honeybush te

Rooibos og Honeybush stammer begge fra Sør-Afrika. Rooibos kultiveres omkring Cederbergfjellene nord for Cape Town, mens Honeybush vokser vilt på små Fjellskråninger i Long Kloof. Rooibos og honeybush er begge urteteer. Allikevel får teene ofte en egen kategori hos forhandlere, selv om de ikke besitter noen karakteristikk, som skiller dem fra resten av urteteene. Under finner du vårt utvalg av rooibos og honeybush teer.

preload spinner

HVA ER ROOIBOS OG HONEYBUSH?

Rooibos og honeybush er begge urteteer. Allikevel får teene ofte en egen kategori hos forhandlere, selv om de ikke besitter noen karakteristikk, som skiller dem fra resten av urteteene.

Å kalle det en egen gruppe gir ingen mening, da begge teene oppfyller kravene for å være urteteer. 

Måten hvordan man produserer rooibos og honeybush, er stort sett den samme, som ved grønn og sort te.

Først blir nålene (inkl. de minste grenene) plukket, sortert og tørket. Hvis man vil ha grønn rooibos eller honeybush, bliv nålene varmet opp for å forhindre oksidering.

Dette bevarer nålenes lysegrønne farge og  gir en lettere og mer tørr gresset/urteaktig smak.

Ved "rød" rooibos eller honeybush, lar man i stedet nålene oksidere fullt ut, i stil med sort te, før man varmer dem.

Dette nedbryter enzymene i nålene, slik at de får deres karakteristiske fine rødbrune farge.

ROOIBOS - DEN RØDE TE

Rooibos stammer fra og er begrenset til et område omkring Cederbergfjellene nord for Cape Town i Sør-Afrika. Det er en nålebusk, som er lysegrøn i fargen og med gule blomster.

Rooibos er aromatisk og rik på C-vitamin, jern og kalium. Smaken er søtlig og lett krydret, noe som gjør den velegnet til nytelse i både ren og aromatisert tilstand. Teen inneholder ingen koffein eller garvesyre.

Rooibosplanten har grønne blader, men under oksideringen, hvor bare kildevann og den sterke afrikanske sol benyttes, blir bladene røde. Rooibos betyder passende nok også rød busk.

HONEYBUSH - HELT SIN EGEN

Honeybush er, liksom rooibos, også en lysegrønn nålebusk med gule blomster. Honeybush gror også kun i Sør-Afrika, både i den sørvestlige og den sørøstlige delen. Rooibos gror kun i den sørvestlige delen.

De lysegule blomstene dufter av honning; derav navnet Honeybush. Smaken er veldig behagelig. Lett, frisk og søt.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilde: Østerlandsk thehus