Urte- og Fruktte

Urte- og fruktte

Urtete har i den klassiske forstand ingenting med te å gjøre, da urtete ikke inneholder noen ordentlig te. Altså ingen blader eller annet materiale som stammer fra Camellia Sinensis. For enkelhetens skyld kaller vi allikevel begge variantene for te i dag. Urte- og fruktteer er tørkede blandinger av for eksempel urter, blader, blomster og frukt. Nedenfor finner du vårt utvalg av urte- og fruktteer.

preload spinner

HVA ER URTETE?

Urtete har i den klassiske forstand ingenting med te å gjøre, da urtete ikke inneholder noen ordentlig te. Altså ingen blader eller annet materiale som stammer fra Camellia Sinensis - teplanten bak sort, oolong, grønn og hvit te.

Da urtete brygges på linje med riktige teer, har vi gjennom tiden valgt at de mange tørkede blandinger av forskjellige urter, blader, blomster, røtter, og bark også kalles for te.

I en urtete blir det ofte tilsatt lakrisrot. Lakrisroten har den virkningen at det gir brygget en god fylde og dyp ettersmak. Det gir ofte også urteteen en del av den gode sødmen som mange mennesker liker.

To klassikere innenfor urtete er den populære Kamillethe og den smakfulle Lakris Te.

HVA ER FRUKT TE?

Fruktte er, akkurat som urtete, ikke en "riktig" te, da teplanten Camellia Sinensis ikke finnes i frukte.

Mens urtete er flere hundre år gammel, er fruktte et nyere konsept utviklet i 70-årene. Den unge alder har allikevel ikke stoppet fruktteen i raskt å bli en klassiker i veldig mange hjem.

Fruktte er brygget på tørkede frukter. Ofte starter man med en base av nype, eple eller hibiscus, deretter kan det tilsettes blant annet flere frukter, rene oljer, blomster eller forskjellige urter. 

ER DET KOFFEIN I URTE- OG FRUKTTE?

Urte- og fruktte inneholder ikke koffein. Koffein i te kommer fra teplanten Camellia Sinensis. I urte- og fruktte er det ingen teblader, derfor er disse typer av te uten koffein.

Hvis din te inneholder teblader fra Camellia Sinensis, er det koffein i teen. Mengden vil variere eter typen av te. Generelt er de ikke tale om store mengder koffein.

SLIK BRYGGER DU DEN PERFEKTE URTE- OG FRUKTTE

Ved brygging av urte- og fruktte, vil det ofte være anbefalt å bruke høyere temperaturer og lengre trekketid i forhold til brygging av de øvrige typer te.

Teen har generelt ikke tendens til å bli bitter på tross av høy bryggetemperatur. Dessuten vil smaken være kraftigere ved lengre trekketider.

Vi anbefaler at du brygger teen etter instruksjonene på emballasjen.

Generelt gjelder følgende bryggeforhold ved brygging af urte- og fruktte:

Mengde: 1 g. the per 100 ml. vand

Temperatur: 95° - 100°

Trekketid: 6 - 12 min.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Te blir aldri “dårlig”. Men smaken kan bli redusert og forringet ved for eksempel feil oppbevaring av teen. 

Holdbarheten kan variere etter hvilken type te det gjelder. Med riktig oppbevaring, kan en tes levetid forlenges betraktelig.

Oppbevar teen tørt og vekk fra fukt. Hold den også borte fra sterke aromaer, som kaffe og kryddere.

Da teblader er av organisk materiale, kan fukt i de verste tilfeller resultere i råte og mugg. Unngå sollys og forsegl teen så godt som mulig. Oppbevar helst teen kjølig. 

Kilde: Østerlandsk thehus