Kaffe

På 1990-tallet var Østerlandsk Thehus først på markedet i Danmark med begrepet 'Specialty Coffee', som er hentet fra de beste 3% av verdens kaffeproduksjon. Siden da har utvalget vokst betydelig, og det kommer stadig nye typer kaffe til sortimentet. Vi i Kristiansand tehus har akkurat begynt å importere kaffe- Vårt sortiment er foreløpig veldig begrenset, men det  vil øke med tiden. 

preload spinner

HOS KRISTIANSAND TEHUS ELSKER VI KAFFE

I dag er koppen med kaffe fast inventar på bordet i mange hjem - og ofte flere ganger daglig. Det er her i Norge og i mange andre lande tradisjon å by sine gjester på en kopp kaffe. Det gjelder formiddagsbesøk, kveldsbesøk, bedriftsbesøk osv.

Kaffeuniverset er enormt - kaffe er ikke bare 'kaffe'. Det eksisterer et kjempeutvalg av forskjellige kvaliteter, smaksvarianter og måter å drikke kaffe på; fra filterkaffen som vi kjenner den, til å blande den med alkohol i festlig lag eller nyte en is-kaffe på en varm sommerdag.

Måten kaffebønner ristes på, er med på å bestemme smaken - og risting av bønnene er en videnskap i seg selv.

Hva er en god kaffe for deg? liker du en fyldig smak og velger den høyeste kvaliteten? Da bør du ta en oppdagelsestur i vårt sortiment og prøve våre forskjellige varianter: vi har både kaffe til deg som ønsker de mer tradisjonelle smaksvarianter, og til deg som ønsker det mer eventyrlige og utradisjonelle. (Foreløpig har Kristiansand tehus ikke tatt inn så mange varianter, men det vil komme flere og flere etter hvert.)

BRYGGEGUIDE

Brygging på presskanne

Det er viktig at presskannen er riktig rengjort. Det vil si at stempelet er atskilt, og alle deler er vasket med sepe og skylt godt. Kaffe inneholder nemlig eteriske oljer, som hurtig kan danne en harsk og bitter smak.

Kok helt friskt vann frisk fra kranen og la det avkjøle til 95 grader. Bruk 7 gram kvernet kaffe pr. kopp. Kvern ikke kaffen for grovt - det er en myte at kaffe til presskanne skal kvernes grovere enn til filterkaffe.

Hell vannet over kaffen og sørg for at vann og kaffe blandes godt. Vent 2 minutter og rør rundt i kaffen med en skje eller trekk forsiktig stempelet en cm opp og ned. Dette får all kaffen til å falle til bunnen. Stempelets funksjon er å fiksere kaffen på bunnen av kannen sånn  at den ikke virvles opp når det skjenkes. Når kaffen selv er falt til bunnen, trykkes stempelet forsiktig helt ned og kaffen er nå klar.

Brygging med filter

Det er viktig at alle komponenter er grundig renset før bruk. Bruk 7-10 gram fin kvernet kaffe pr. kopp. Brygg kaffen umiddelbart når den skal nytes. Varmeplate og termokanne bør unngås hvis det er mulig.

Espressokanne

Hell friskt vann i den underste delen av kannen til under ventilen. Fyll filtertrakten opp med kaffe uten topp. Skru kannen sammen og sett den på medium varme slik at håndtaket utsettes for minst mulig varme. Når vannet koker i den underste delen av kannen, oppstår et overtrykk som presser vannet opp gjennom kaffen. Når denne prosessen er ferdig, høres en lyd og kaffen er klar til servering. NB! Gå aldri fra en bryggende espressokanne.

Espressomaskin

Der er 6 gylne regler for brygging av espressokaffe:

  1. 7 gram kvernet kaffe
  2. Vandutløpstemperaturen fra maskinen: 88°/-2°
  3. Kaffetemperatur i koppen: 67°/-2°
  4. Vanntrykk fra maskinen gjennom kaffen: 9 bar /-1 bar
  5. Gjennomstrømningstid fra utløpstud til kopp: 25 sekunder
  6. Kaffemengde i kopp: 25 ml.